VIRTUALNI INKUBATOR

Projekt Virtualni inkubator 1.0 financiran je sredstvima Brodsko-posavske županije kroz javni natječaj za financiranje programa, projekata i manifestacija udruga i drugih neprofitnih organizacija koji doprinose razvoju gospodarstva na području Brodsko-posavske županije za 2018. godinu, u iznosu od 100.000,00 kn. Nositelj projekta je Udruga Connect IT za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Slavonski Brod.

Image

Opći cilj:

Uspostavom i formaliziranje međusektorske suradnje stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i unaprjeđenje usluga namijenjenih podršci i razvoju IKT sektora i općenito gospodarstva u Brodsko posavskoj županiji.

Specifični ciljevi:

Uspostavom virtualnog inkubatora omogućiti stvaranje inovacijske mreže za međusektorsku suradnju u Brodsko-posavskoj županiji sa svrhom razmjene znanja i iskustava kojima će se unaprijediti buduće aktivnosti usmjerene na razvoj IKT sektora i cjelokupnog gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji. Razmjenom znanja i iskustava IKT djelatnika kroz edukacije/radionice osnažiti tvrtke i pojedince koji djeluju u području IKT-a te na taj način doprinijeti razvoju konkurentnosti i stabilnosti gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji.

Aktivnosti projekta su:

1. VIRTUALNI IKT INKUBATOR

Jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj gospodarstva, povećanje konkurentnosti je umrežavanje. Umrežavanje podrazumijeva povezivanje među sektorima te povezivanje unutar sektora. Umrežavanje se može postići različitim modelima međusektorske suradnje, kroz različite potporne institucije te sa ili bez podrške javnog sektora. Virtualni informatički inkubator – privremeni je oblik dobrovoljne suradnje nekoliko, obično neovisnih partnera (udruga, tvrtki, institucija, pojedinaca), koja sudionicima omogućuje zajedničko djelovanje i ostvarivanje zajedničkih ciljeva bez formalnog osnivanja inkubatora.

Aktivnosti virtualnog inkubatora su:

1.1. Osnivanje i vođenje radne skupine za identificiranje potreba i plana razvoja IKT sektora.
1.2. Provedba analize potreba IKT sektora na razini BPŽ
1.3. Izrada dokumenta o mogućim modelima suradnje te razvoja i provedbe potpornih aktivnosti za gospodarstvo
1.4. Izrada IKT web aplikacije kao platforme za rad Virtualnog IKT inkubatora

U smislu infrastrukture virtualni inkubatori svoj rad upotpunjuju primjenom suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije, odnosno korištenjem specifičnih web aplikacija koje služe kao platforma za rad virtualnog inkubatora. Na taj način korisnici inkubatora svoje usluge ostvaruju putem interneta, a takav se oblik djelovanja može nastaviti i nakon što se osigura fizička infrastruktura za pružanje potpornih usluga namijenjenih gospodarskom sektoru, te tada predstavlja dodatnu uslugu.

2. EDUKACIJA I RAZMJENA STRUČNIH ZNANJA I VJEŠTINA U IKT PODRUČJU

2.1. Zajednica programera i IKT djelatnika

Kako bi se osigurali preduvjeti razvoju novih poduzetničkih inicijativa, te na taj način doprinijelo razvoju IKT struke, odnosno općenito gospodarstva, potrebno je provoditi aktivnosti usmjerene na pružanje podrške djelatnicima i tvrtkama u IKT sektoru, odnosno svim zainteresiranim pojedincima. U tom se smislu provode aktivnosti održavanja redovnih sastanaka za razmjenu znanja i iskustava. Na sastancima se sudionici međusobno upoznaju sa inovacijama i primjenama suvremenih informatičkih tehnologija, te mogućnostima razvoja programskih rješenja, odnosno primjenom istih u radnom okruženju. Na taj se način potiče unaprjeđenje rada postojećih tvrtki, osuvremenjivanje korištenjem novih naprednih tehnologija, te međusobna pomoć i podrška članova računalne zajednice u ostvarenju osobnih i gospodarskih ciljeva.

2.2. IT Community day

Stručna IKT konferencija organizira se sa ciljem razvoja informatičke struke, razmjene znanja i iskustava te općenito promoviranja trendova i tehnologija u informatičkom sektoru. Na konferenciji se organizira niz predavanja na koja se pozivaju stručnjaci iz pojedinog područja, koji predstavljaju neku od tehnologija, načine za primjene iste, te odgovaraju zainteresiranim sudionicima na pitanja vezana za određenu temu.

Analiza dionika

Proces identifikacije ključnih dionika proveden je kroz analizu dionika u kojoj su identificirani potencijalni dionici iz različitih sektora.

DOKUMENTI

NAZIV DOKUMENTA PREUZIMANJE
Analiza istraživanja IKT sektora Preuzmi PDF
Smjernice za razvoj IKT BPZ 2018 Preuzmi PDF
Sažetak drugog seta konzultacija za IKT industriju u Slavoniji Baranji i Srijemu Preuzmi PDF
Sažetak četvrtog seta konzultacija za IKT industriju u Slavoniji Baranji i Srijemu Preuzmi PDF
Analiza o primjenama IKT tehnologija u tvrtkama BPŽ 2019. Preuzmi PDF
   
   
   

Pretplati se na newsletter

Pretplati se na BrodTech newsletter!

BrodTech će koristiti informacije koje ste naveli u ovom obrascu kako bi vas kontaktirali u svrhu pružanja novosti i marketinške komunikacije. U svakom trenutku se možete predomisliti tako da kliknete na poveznicu “unsubscribe from this list” koji se nalazi na dnu bilo kojeg e-maila kojeg primite od nas, ili tako da nas kontaktirate na tech@brodtech.net.

Za više informacija o našim pravilima privatnosti, molimo vas da posjetite našu web stranicu. Klikom na poveznicu u obrascu prihvaćate da obrađujemo vaše podatke u skladu s ovim uvjetima.