IKT sektor kao budućnost razvoja gospodarstva
06 studenoga, 2018

Slavonski Brod, 6 studenog 2018. Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija jedno je od najvećih područja obuhvaćenih natječajima finaciranim sredstvima EU, a specifično je zbog svoje polivalentnosti. U Europskoj strategiji Europa 2020, jedan od jedanaest tematskih ciljeva EU-a je poboljšani pristup, korištenje te kvaliteta IKT-a, u okviru inicijative Digitalna agenda za Europu s ciljem širenja brzog interneta, te korištenja prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta za kućanstva i tvrtke.

Uvažavajući ove činjenice i znajući kako razvoj gospodarstva i povećanje njegove konkurentnosti počiva na razvoju IKT sektora, jedan od strateških projekata Brodsko-posavske županije je izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora za IKT i robotiku INCUBOTIC u Slavonskom Brodu koji bi pružao ciljane, visokospecijalizirane usluge poduzećima, istraživačkim i obrazovnim institucijama u području razvoja i primjene novih tehnologija, znanja i inovacija u ciljanim industrijskim sektorima. Navedeno će omogućiti jačanje kapaciteta poduzeća za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, potaknut će unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora, te stvaranje i privlačenje inovativnih i tehnološki orijentiranih poduzeća u tehnološki intenzivne sektore, s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanje okolišem i resursima.

S ciljem stvaranja jasnije slike što je potrebno za stvaranje jednog IKT centra i koje su potrebe IKT sektora na području Brodsko-posavske županije tvrtka Connect IT provela je istraživanje na 30-tak registriranih subjekata koji se odnose ne IKT djelatnosti. Istraživanje je potvrdilo kako su najveći problemi poslovanja u BPŽ nedostatak programa edukacije, nemogućnost opremanja robotičkih/istraživačkih/ razvojnih laboratorija, nedostatak financijskih sredstava za opremanje prostora, nedostatak sredstava za samostalnu proizvodnju te skupi poslovni prostori. No, sadašnja slika mogla bi se popraviti organizacijom edukacija iz područja marketinga, informatike, robotike, poticanjem specijalističkih znanja i pružanjem potpore eksperimentalnom razvoju proizvoda i usluga. Što se tiče umrežavanja s obrazovnim sustavom istraživanje je pokazalo kako je IKT sektor BPŽ premali i previše disperziran sa neizvjesni poslovnim planovima da bi na temelju prikupljenih podataka dali jasne smjernice obrazovnom sektoru.

Također, nepouzdano je na temelju trenutnih potreba tržišta rada definirati koja su to zanimanja koja su u budućnosti potrebna, kako bi nakon obrazovnog ciklusa imali radnu snagu koju će biti potrebna tržištu.

Za stvaranje kvalitetnih pretpostavki prije same izgradnje Poduzetničkog inkubatora potrebno je u skoroj budućnosti omogućiti infrastrukturu za razvoj poduzetništva i inovacija, uskladiti obrazovne programe sa budućim potrebama tržišta rada, omogućiti programe cjeloživotnog obrazovanja za buduće potrebe te poduzetnicima iz različitih sektora industrije pružiti podršku u osuvremenjivanju proizvodnih procesa primjenom IKT tehnologija.

Za izgradnju samog Poduzetničkog inkubatora predložena su tri modela. Po prvom modelu, za potrebe Inkubatora izgradila bi se nova infrastruktura. Ulaganjem u izgradnju novih kapaciteta omogućila bi se najveća sloboda u kreiranju sadržaja i poslovnog modela koji će se primjenjivati u radu poduzetničkog centra. Ovaj model provedbe podrazumijeva podršku Brodsko-posavske Županije u osiguravanju lokacije, koja bi po mogućnosti trebala biti smještena na području grada, te bi u idealnom slučaju omogućavala povezanost sa srednjoškolskim i ustanovama za visoko obrazovanje, a kako bi se osiguralo poticanje razvoja inovacija. Drugi model predlaže obnovu postojećih objekata što podrazumijeva ulaganje u neke od objekata koji stoje na raspolaganju, ali se ne koriste ili nemaju neku trajnu namjenu. Ulaganje se može vršiti na objektima u vlasništvu BPŽ ili se može ugovoriti dugoročni najam. U vom modelu postoje neki ograničavajući faktori poput veličine prostora i općenito mogućnosti prenamjene prostora u funkcionalnom smislu.

Po trećem modelu, Poslovni inkubator preselio bi se na digitalnu platformu i postao „Virtualni inkubator”što je poslovni model u kojem se usluge koje se nude gospodarstvu provode bez fizičke infrastrukture. Većina usluga vrši se online, a pojedine usluge poput edukacija, sastanaka i konferencije vrše se na za to prikladnim različitim lokacijama.

Pretplati se na newsletter

Pretplati se na BrodTech newsletter!

BrodTech će koristiti informacije koje ste naveli u ovom obrascu kako bi vas kontaktirali u svrhu pružanja novosti i marketinške komunikacije. U svakom trenutku se možete predomisliti tako da kliknete na poveznicu “unsubscribe from this list” koji se nalazi na dnu bilo kojeg e-maila kojeg primite od nas, ili tako da nas kontaktirate na tech@brodtech.net.

Za više informacija o našim pravilima privatnosti, molimo vas da posjetite našu web stranicu. Klikom na poveznicu u obrascu prihvaćate da obrađujemo vaše podatke u skladu s ovim uvjetima.